MCA Grup Romania, cel mai mare producator de usi sectionale din Europa de Sud-Est, participa cu Power Door, usa de garaj cu celule fotovoltaice care produce energie pentru intreaga casa, la un concurs de inovatie in cadrul expozitiei Equipbaie Paris 2012, care va avea loc in perioada 13-16 noiembrie. Prototipul va fi expus la standul U70 din pavilionul 1.
Power Door capteaza energia solara prin intermediul tehnologiei OPV (Organic PhotoVoltaic), folosind-o atat pentru actionarea usii, cat si pentru alimentarea altor consumatori casnici.
MCA Power Door a luat nastere in urma discutiilor purtate cu un grup de arhitecti care avea ca obiectiv realizarea de imobile de tipul „Energy Plus Buildings”. Astfel de cladiri, ideale pentru zone unde conectarea la surse energetice conventionale este dificila, nu numai ca produc energia necesara lor, dar genereaza energie electrica in exces pe care o pot livra comunitatii prin sistemul energetic national. Avand in vedere ca usile sectionale pot ocupa o suprafata foarte extinsa din fatada unei cladiri, putem spune ca introducerea tehnologiei bazate pe celule fotovoltaice le va fi de mare ajutor arhitectilor.
Mai mult, in viitor, energia solara captata prin intermediul usii de garaj va putea fi folosita pentru alimentarea autovehiculelor electrice.
Sistemul Power Door
Sistemul prezentat de MCA este format din doua panouri captatoare de energie solara de tip Organic PhotoVoltaic, realizate dintr-un polimer care are capacitatea de a capta energia solara si de a o transforma in energie electrica.
Cele doua panouri fotovoltaice produc 30 de Volti si 900 mA, putand incarca complet acumulatorii usii de garaj in doar 10 ore de expunere la soare. Cu acumulatorii incarcati la maximum, usa poate face 30 de cicluri inchis/deschis. Considerand o utilizare medie zilnica de 4 cicluri, in cazul unei instalari independente, sistemul este gandit sa nu ramana niciodata fara energie.
La o incarcare de minimum 4 ore, o usa cu celule fotovoltaice functioneaza 20 de minute, (aproximativ 10 cicluri de lucru). Comparativ, cu acceasi energie un laptop poate functiona doua ore si 30 de minute, iar un bec ecologic de 8 W - 6 ore.
Costurile tehnologiei OPV
Conform estimarilor National Renewable Energy Laboratory, pana in 2014, panourile solare cu tehnologie OPV ar putea sa coste 35 dolari/mp. Tinand cont de faptul ca usile de garaj pot produce mai multa energie decat cea necesara actionarii lor, investitia in usa va putea fi amortizata in timp. De altfel, posibilitatile pe care le ofera celulele de tip film organic sunt practic nelimitate, acestea putand fi aplicate pe o gama larga de suprafete expuse la lumina solara, de la copertine pentru masini, corturi si umbrele, ferestre si usi pana la genti, rucsacuri sau elemente decorative.
Despre MCA
MCA Grup Romania a realizat in 2011 o cifra totala de afaceri de 8,2 milioane de euro. Pana la finele anului 2012, ca urmare a cresterii exporturilor, MCA tinteste un avans de pana la 10 milioane de euro. Producatorul roman cu o experienta de 15 ani exporta regulat in opt state europene, precum Belgia, Franta, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Moldova si Italia, avand cea mai mare fabrica de usi sectionale din Europa de Est. Fabrica de la Jilava, situata langa Capitala Romaniei, are 120 de angajati, o capacitate de productie de 10.000 unitati anual si o retea de distributie proprie de 1.000 de dealeri.
Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati:
Sau contactati:
- Arabela Boboc, PR Executive Milca SRL, arabela.boboc@mcagrup.com, Tel +4 0751 062 224